Excursions Oriol

Conmemoración del 70 aniversario de la retirada del Ejercito Repubilcano.

Escrito por orimiro78 24-02-2009 en General. Comentarios (0)

Ejercito del Ebro en Camprodon, conmemoración del 70 aniversario de la retirada del Ejército Republicano.

 

Es siete de febrero de 1939, miles de personas huyen de una España en guerra por los múltiples pasos a Francia que salen de Camprodon, perseguidos por un ejercito nacional que está apunto de dar por terminada la Guerra Civil Española en Cataluña.

Este hecho que acabo de describir, fue rememorado el pasado siete de febrero de 2009, justo setenta años después en forma de recreación llevada a cabo por el Grupo de Recreación Histórica Ejercito del Ebro, dentro de unas jornadas que se llevaron a cabo durante ese fin de semana.

http://orimiro78.blogspot.es/img/02_Camprodon.jpg 

Algunos de los miembros de Ejercito del Ebro.

Lo que es la recreación empezaba a las 11 de la mañana, hora en que se inició la marcha en compañía de una caravana de vehículos clásicos de gran valor. Pasando por el interior del pueblo, donde los recreadores de Ejercito del Ebro fueron “ fusilados “ a fotografías, no en vano, se habían apropiado de un Ford AA y lo habían caracterizado, causando un gran efecto sobre la gente que paseaba tranquilamente por la calle más comercial y transitada del municipio de Camprodon. Después de este primer baño de masas, la caravana ya se dirigió hacia el paso fronterizo de Coll d’Ares, donde se llevaría a cabo el acto fuerte. 

 http://orimiro78.blogspot.es/img/03_Camprodon.jpg

Imagen de los miembros de Ejercito del Ebro en el Camión.

Se trataba de recorrer el último medio kilómetro a pie, caracterizados a modo de un ejército en retirada junto a refugiados, para llegar al punto donde se inauguraría una placa que recordaba los lamentables hechos históricos que allí ocurrieron. Todo esto acompañado por un día más bueno de lo previsto en los pronósticos y que había restado afluencia al acto, pero con todas estas circunstancias, se podría calificar tranquilamente de éxito, tanto de acogida por el publico como a nivel organizativo.

http://orimiro78.blogspot.es/img/01_Camprodon.jpg  

Imagen de la subida hasta el punto fronterizo de Coll d'Ares.

Ya por la tarde, nos dieron permiso para ir caracterizados por donde quisiéramos del pueblo, dando así un poco ambiente a las Jornadas, que constaban de conciertos, la proyección de “Soldados de Salamina“y una conferencia. La gente se repartió entre las calles del pueblo y una exposición permanente montada en el pueblo, siendo objeto de todo tipo de preguntas y reacciones por parte de la gente, que mostraba gran interés y curiosidad en nuestra tarea sobre la recreación histórica.

Así se podría resumir la presencia de el Grupo de Recreación Histórica Ejercito del Ebro en unas jornadas muy bien planificadas por parte del municipio de Camprodon, que nos dio la oportunidad de dar un paso más hacia la normalización de la recreación y explicación de una época tan difícil para la historia de este país, demasiadas veces tratada superficialmente en la frase “Fue una Guerra Civil en que todos se hicieron daño “.

 

Oriol Miró Serra.

23 de Febrero de 2009.

 

* Veureu que aquest article està redactat en castellà, tot te la seva explicació, està pensat per la pagina web Portal de la Historia i es en castellà.

 

  

 

El Castell de Montjuïc, Barcelona recupera el seu castell.

Escrito por orimiro78 04-02-2009 en General. Comentarios (0)

El Castell de Montjuïc, Barcelona recupera el seu castell.

 

El tema d’avui tracta del Castell de Montjuïc, que fins l’actualitat ha acollit el museu militar de Barcelona. Pot ser i serà un tema polèmic durant temps. Com sabeu el castell ha estat recentment recuperat per la ciutat de Barcelona, ja va ser cedit el 1960 i ara ja s’ha tancat la recuperació, que serà complerta el 2010.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Montjuic_01.jpg 

Tot i que la recuperació encara incompleta, ja s’estan fent els primers passos. El que encara es museu militar per pocs dies, ja te moltes sales tancades, només restant obertes algunes sales. Es tracta de les sales inferiors encara son obertes, són les que contenen una impressionant col·lecció d’espases, armes antigues i maquetes, encara es oberta i segons es diu algunes peces reforçaran l’exposició, en tal cas, encertada decisió, ja que hi ha peces de gran valor històric que van més enllà del fet que hagi estat dissenyat amb idees bèl·liques, desestimar el seu valor històric seria qualificable d’imprudent.http://orimiro78.blogspot.es/img/Montjuic_03.jpg

La idea que tenen de recuperació està exposada dins el cos de guàrdia, en un dels baluards del castell. Aneu-hi, i així us podreu fer una idea pròpia independent de la que ara us intentaré resumir.

L’ajuntament vol que sigui un centre de la pau, sense oblidar-se d’explicar la relació del castell amb la ciutat de Barcelona. Passant per explicar l’estructura de la fortalesa, un dels millors exemples que he vist de fortificació del segle XVIII, que serà reforçada per material actualment exposat dins el museu militar. Tampoc vol oblidar que durant molt temps, va ser més eina de repressió que de protecció de la ciutat, els bombardeigs que el general Espartero va realitzar alguna vegada sobre la ciutat, o l’afusellament del que va ser president de la generalitat republicana, així ho proven.

De cara al futur, es vol que sigui un centre on es cursin estudis de mediació per la pau, tant aprofitant l’edifici actual com algun de nova construcció, tema molt delicat ja que es un edifici qualificat de monument i no es pot alterar la seva estructura. També sembla que vol ser el punt de partida per els que volen passejar i descobrir la muntanya de Montjuïc, un dels pulmons de Barcelona recuperat a partir de l’exposició del 29.http://orimiro78.blogspot.es/img/Montjuic_02.jpg

He citat aquest punts, però hi ha altres, també volen explicar que abans que hi hagués qualsevol castell, sembla ser que ja estava habitat per els Ibers, en un poblat que alguns historiadors anomenen Barkeno i situen on ara hi ha el cementiri, tot i trobar-se restes l’any 1990 a l’anella olímpica, quan la ciutat es preparava per acollir els Jocs Olímpics del 1992.

Com haureu notat, no m’ha estat fàcil explicar el que hi ha actualment i el que es vol fer amb el castell. Es un projecte de gran envergadura, d’una relativa dificultat per explicar i que encara deixa molts buits que el temps omplirà. Es evident que el tema es molt delicat, modificar un edifici protagonista de tants esdeveniments històrics, sense modificar-ne cap element de manera perillosa sempre es una tasca difícil, només apta per gent ben preparada, però per el que sembla, ho han estudiat força bé. També us dic que l’única manera de fer-vos una idea real, es anar-hi vosaltres mateixos, ja que així podreu formar-vos una opinió pròpia. I si més no, sempre us servirà per donar una volteta molt agradable per aquesta muntanya tan propera i desconeguda per molts de nosaltres.

 

 

Oriol Miró Serra.

29 de Desembre de 2008.

La desena Fira de l’Oli a la Fatarella, una visita a la Terra Alta.

Escrito por orimiro78 25-12-2008 en General. Comentarios (0)

La desena Fira de l’Oli a la Fatarella, una visita a la Terra Alta.

 

Avui parlo de La Fatarella, un Poblet de la comarca de la Terra Alta al que vaig anar a passar el dia el dia 7 de desembre, en motiu de la celebració del la fira de l’Oli. Formo part d’una associació local anomenada Lo Riu i aquell dia s’aprofitava per treure a la llum la nostra tasca de recuperació del patrimoni històric allà trobat.

Vaig arribar sobre les deu del matí al poble on ja estaven totes les paradetes muntades i apunt d’obrir.

D’allà ens vam dirigir al casal del poble a saludar el meu amic i president de l’associació, on s’havia muntat una exposició sobre una línia fortificada que hi va haver durant la Batalla de l’Ebre, composta per fotos i plafons explicatius sobre la seva situació a la Serra de la Fatarella. Tot plegat molt interessant.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_Expo.jpg 

Una vegada saludat, em vaig dedicar a visitar les paradetes i tendals que oferien tota mena de productes relacionats amb el camp, n’hi havia de útils i decoratius. L’oferta anava de maquines per treballar el camp a magnifiques espelmes de cera natural passant per unes precioses talles de fusta d’olivera, sense oblidar l’oli i el vi de la terra.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_Alex.jpg 

En un moment donat ens vam adonar d’una cua de gent força llarga, ens havíem oblidat de la “ Clotxa “, un menjar tradicional del camp, fet amb un pa de pagès buidat per dins i omplert amb arengada, botifarra, ceba i pebrot i ben sucada d’oli, previ pas de tots els seus ingredients per la brasa, la seva definició seria una deliciosa marranada. Li havien posat un preu de tres euros i de record t’emportaves una ampolleta d’oli de La Fatarella, apart del record a les papil·les gustatives que va durar ben bé fins l’hora de dinar. Direu que te calories a manta, i encertareu, en previsió d’això hi havia previstos jocs tradicionals i la visita a la zona on estan les fortificacions que he esmentat unes línies més amunt.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_visita.jpg 

No cal dir que hi vaig anar, en qualitat de soci i descobridor d’algun dels elements restaurats, junt amb molts altres companys. La visita no només us omplirà la set de coneixements, el paisatge sobre la vall de l’Ebre entrarà ràpidament i veureu més enllà del riu i els camps d’oliveres, que produeixen l’oli que haureu tingut l’ocasió de tastar no fa tant.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_Desenfocat.jpg 

Del dinar no us diré res, ja haureu notat que no recomano mai llocs, ja que el menjar es un tema molt personal, però la Fatarella i pobles veïns us ofereixen una oferta molt variada i plenament satisfactòria.

Després de dinar i per aprofitar la poca llum que queda, fruit de l’estació que estem. Ens vam acollir a la ruta turística que l’ajuntament ha creat des de fa un temps per l’interior del municipi. Les seves arcades, aquí anomenats perxes, carrers i església us donaran una sensació molt agradable del poble que acull a qui el vulgui conèixer amb gran generositat.

Com a elements per allargar la tornada, encara que ara l’època de l’any no es la que més acompanya, que el sol marxa molt ràpid, us posaria Flix, amb el castell de les Guerres Carlines, que han marcat molt aquestes contrades, un dels passos de Barca sobre el Riu Ebre i el barri  dels alemanys, creat per acollir els treballadors que van treballar a la química que hi ha al costat del riu. Si trobeu el casino, penseu que es una copia en petit d’un que hi ha a Alemanya.

En fi, com cada article, només em queda desitjar-vos que us agradi la ruta, i animar-vos a fer-la quan pugueu.

 

Oriol Miró Serra.

10 de Desembre de 2008.

Algunes Fotos de Expohistorica 2008

Escrito por orimiro78 10-11-2008 en General. Comentarios (0)

Algunes Fotos de Expohistorica 2008

 

Unes quantes fotos de la meva visita a la fira de recració historica de Castelló, en que hi he participat activament com a membre d'Ejercito del Ebro, Maquis, Ispaniets.

 

http://orimiro78.blogspot.es/img/GCE_Comissari.jpg 

Jo amb el Megafon.

http://orimiro78.blogspot.es/img/GCE_Trinxera_Republicana.jpg 

Trinxera Republicana.

http://orimiro78.blogspot.es/img/GCE_Trinxera_Nacional.jpg 

Trinxera Nacional.

http://orimiro78.blogspot.es/img/GCE_Companys_Madrid.jpg 

Companys de Madrid vestits de Guardia d'assalt.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Halftrack.jpg 

Jo en un semioruga Americà.

http://orimiro78.blogspot.es/img/GMC.jpg 

Marta amb un GMC.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Maquetes_Reaccio.jpg 

Maquetes a reacció.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Almansa_1707.jpg 

Associació Almansa 1707.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Algesemi.jpg 

Associació Algesemí.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Batalla_Breda.jpg 

Recreació Batalla de Breda.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Batalla_Breda1.jpg 

Recració de la Batalla de Breda.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Campament_Alemany.jpg 

Campament Alemany.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Campament_Vietnam.jpg 

Fossats defensa campament americà del vietnam.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Campament_Vietnam2.jpg 

Fossats defensa campament americà del vietnam.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Paracas_Alemanys.jpg 

Paracaigudistes Alemanys.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Equip_Celta.jpg 

Equip de combat dels Celtes.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Trinxera_Vietnam.jpg 

Trinxera de l'associació del Museu del Vietnam, de Castellfollit de la Roca.

 

Espero que us agradin.

 

Oriol Miró Serra.

10 de Novembre de 2008.

Fayon, el Ebro arde de nuevo 70 años después.

Escrito por orimiro78 30-08-2008 en General. Comentarios (0)

Fayon, el Ebro arde de nuevo 70 años después.

“Las barcas se acercaban sigilosamente a la orilla derecha del rio y grupos de soldados desembarcaban en silencio, algunos tropezando y cayendo al agua, prontamente se agrupaban, agazapados entre la maleza, formando tres columnas separadas, orientadas cada una a su objetivo, en tres direcciones. La tensión se podía cortar en el aire, el sudor perlaba las frentes, y las guerreras cambiaban de color con regueros de sudor, las armas agarradas con firmeza, determinación, fiereza y temor pintaban los rostros.
Los cabos y sargentos recontando sus hombres, daban novedades en silencio. El ala izquierda y después la derecha, empezaban su despliegue y avance hacia los flancos, dejando unos 200 metros entre ellas, que se cubrirían por el grueso de la fuerza agotado el efecto sorpresa inicial.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Faio_2.jpg  

Explosiones en la Trinchera de la Falange.
Según la maniobra planeada, los flancos atacarían las posiciones que defendían Requetés y Falangistas en táctica de envolvimiento, una vez tomadas estas posiciones, la columna central atacaría frontalmente las posiciones de la Legión y Artillería, apoyándose en las alas que convergerían sobre la última posición enemiga.
La columna central dada la amplitud de su frente, se desplegó en dos secciones enlazadas, compuestas de los más fogueados soldados y un tercer grupo de cola con personal variopinto. El campo de batalla era una sucesión interminable de taludes y bancales bajo un sol abrasador, batidos por fusilera y armas automáticas, que solo permitía la protección pegándose a la vertical del talud. En los bancales, en carrera al descubierto, las ametralladoras enemigas, desde una posición alta y lejana, segaban vidas como la hoz las mieses, que solo eran enmudecidas por la presión de fuego, que desde los flancos realizaban las fuerzas envolventes, que protegían nuestro imparable avance.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Faio_1.jpg 

Fuerzas del sector central apunto de iniciar el asalto final.

Los pelotones seguían a sus sargentos, como un solo hombre, lo que permitía reducir el tiempo entre talud y talud, evitando bajas. Algunos taludes se subieron con el impulso de la carrera, los últimos cavando escalones, entre el silbar de las balas y las explosiones de bombas y artillería, en una nube de humo y polvo. Los escuálidos almendros contemplaban con espanto aquel tropel de intrusos, que alteraban su lánguida paz, las explosiones los dejaban aun mas desnudos y desmochados, mientras sus raíces se nutrían de generosa sangre
Entre el ruido atronador, las voces de los jefes de los pelotones sonaban enérgicas e imperativas, "Agruparse, agruparse, " Adelante, adelante" Disparar, disparar", Cubríos, cubríos". "Atacar, Atacar, los escuadrones avanzaban con decisión y bravura, con sus banderas al viento, directos a la cota, donde el enemigo ya flojeaba. Un reguero de camaradas caídos, quedaba atrás, gimiendo, "sanitario, sanitario", los más yacían muertos, con múltiples impactos de las despiadadas ametralladoras o destrozados por las granadas que llovían por encima de los taludes. El polvo y el sudor se pegaban a la cara como una mascarilla, que las abulagas rasgaban como cepillos de acero.
Unos metros antes de las trinchera enemigas, los granaderos, mecha en mano, a una sola voz lanzaron todo lo que tenían a mano, haciendo volar por los aires los parapetos, minutos después, mientras los  flancos ya muy mermados, convergían con la columna central, se tomaba al asalto la última posición enemiga.../. ../ “

http://orimiro78.blogspot.es/img/Faio_3.jpg 

 Artilleria nacional capturada disparando contra sus antiguos propietarios.

 

Así empieza la crónica de la recreación que se llevó a cabo en Fayón el 27 de Julio de 2008. El autor es uno de los compañeros de Ejercito del Ebro llamado Miquel Carpintero, que ese día ejercía de teniente de Ejercito del Ebro, que actuaba junto con otros grupos como pueden ser Línea XYZ, Frente de Madrid, Asociación Frente de Aragón y alguno más.

La maniobra constó de un movimiento ofensivo republicano, capturando todas las posiciones nacionales, elemento perfectamente descrito por mi compañero. Después de la toma de posiciones, ya vino el resistir el contraataque de la Caballería y el del resto de fuerzas nacionales que se lograrían recomponer haciendo retroceder las fuerzas republicanas con gran dificultad a sus posiciones iniciales, para terminar la batalla con saludos y muestras de afecto entre los compañeros de recreación entre aplausos de un publico entusiasmado por el espectáculo al que habían podido asistir. Logrando seguramente que la fecha del 27 de Julio de 2008, les quede durante largo tiempo en la memoria como una jornada de rememoración de unos hechos ocurridos 70 años antes y que darían paso a la batalla más sangrienta que ha habido en España, fue desde Amposta a Fayon, con su acción central entre Riba roja y Miravet. Duraría 115 días y dejaría miles de muertos sobre unas tierras de extremada dureza y en que sus efectos tardarían años en pasar. Hablo como habréis supuesto, de la Batalla del Ebro, considerado con razón el último gran esfuerzo bélico de la ya maltrecha Republica Española, pero que logró sorprender a las fuerzas nacionales parando la ofensiva que estos estaban realizando sobre Valencia, pero eso ya es otra historia que en otra ocasión ya se contará.

 

Oriol Miró Serra.

30 de Julio de 2008.

 

 

* Haureu notat que el text està escrit en castellà, m'el va demanar una pagina que es diu Portal de la Historia, on faig d'enllaç per el grup de Recreació Historica Ejercito del Ebro. També introduint una gran part de text d'un company del grup, que hi he posat el seu nom dins el text.

Les fotos són d'un company del Grup anomenat Josep Borrás.

http://www.portalhistoria.com/

www.ejercitodelebro.com