Excursions Oriol

Brigades Internacionals a la Serra de Pàndols, un record del 38.

Escrito por orimiro78 08-07-2010 en General. Comentarios (0)

Brigades Internacionals a la Serra de Pàndols, un record del 38.

 

Estimats lectors, per aquesta vegada us he preparat una cosa que potser als que em seguiu la pista des de fa un temps no us vingui de nou. Es tracta d’una sortida que l’associació LO RIU, una de les dos associacions a les que pertanyo, va organitzar a un monument que es va fer els tristos dies de la Batalla de l’Ebre, en un llunyà any 1938. Un dels pocs que es van fer en aquells dies i que han arribat a nosaltres.

El monument en qüestió es situat al bell mig de la Serra de Pàndols, un important accident geogràfic de la comarca de La Terra Alta, i va ser fet en plena batalla pels enginyers de la XV Brigada Internacional. Formada per combatents de múltiples nacionalitats que van venir a lluitar voluntàriament per la República, per defensar les seves creences.

http://orimiro78.blogspot.es/img/PANDOLS_01.JPG 

Per arribar-hi s’ha de deixar el cotxe a un revolt de l’antiga carretera i començar-se a enfilar per l’espectacular barranc que forma “ La Vall Closa “ i que exigeix un mínim de forma física, tampoc massa, per això no heu de patir. Tot pujant entre bancals i zones boscoses en que podreu gaudir d’una espectacular natura, acompanyats de nombroses restes del conflicte com són una cova que va servir d’hospital o nombrosos refugis on es resguardava la tropa en casos de perill. Motius que fan molt agradable la pujada a qualsevol afeccionat a l’historia, ja que permet fer una idea del que es va viure allà un calorós agost de l’any 1938, potser endevinant algunes de les causes que va animar a aquells homes vinguts d’arreu a immortalitzar molts dels seus companys en un humil monument.

http://orimiro78.blogspot.es/img/PANDOLS_03.JPG 

El monument es un humil monòlit en forma de piràmide esglaonada situat entre uns pins que quasi l’amaguen. Totes les seves parets van ser gravades amb noms de companys morts en diferents moments de la guerra, junt al seu país de procedència. Hi trobareu brigadistes de Canadà, Anglaterra, Palestina, Estats Units, Cuba junt a molts d’altres espanyols de llocs tan variats com Lleida, València o Toledo per citar alguns dels llocs d’origen d’aquells combatents. Una visita que ben segur que no us decebrà.

http://orimiro78.blogspot.es/img/PANDOLS_02.JPG 

M’agradaria remarcar que en el nostre grup s’hi trobaven membres d’un  grup que l’any 2000 van fer la primera restauració d’aquest monòlit, mitjançant les seves explicacions vam poder saber que ells el van trobar en un estat tan llastimós que els va fer decidir que el restaurarien. Obra molt remarcable en un moment que el concepte memòria històrica no estava en boca de tanta gent. A ells els hem d’agrair poder contemplar avui dia aquesta petita joia.

Una vegada arribats a aquest punt, només us queda tornar per el mateix camí, gaudir del que resta del dia, i ja ens veiem el mes que ve.

 

 

 

Oriol Miró Serra.

7 de Juny de 2010

Coneixent Terol, ens endinsem a Terol.

Escrito por orimiro78 04-06-2010 en General. Comentarios (1)

Coneixent Terol, ens endinsem a Terol.

 

Estimats lectors, tal com us vaig prometre a l’anterior article, avui entrarem com deu mana a Terol. En l’anterior article us havia citat la Plaça del Torico i la Catedral, però es que Terol es molt més ric en monuments que això.

Intentaré que la lectura us faci una imatge el més ordenada possible de l’ordre en que podreu trobar les coses i que no hagueu de fer masses voltes, espero aconseguir-ho.

Una visita a Terol podria començar per el Retaule de los amantes de Teruel, llegenda força famosa que aquí no puc reproduir, i que està situat en un replà d’una monumental escalinata que salva un desnivell de molt considerable alçada i en un estil que vol reproduir l’omnipresent estil mudèjar.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_04.jpg 

D’allà i seguint la Calle Nueva arribareu a la popularment anomenada Plaça del Torico, presidida per l’estàtua del Torico i de tamany bastant menor a la seva fama. Tot i això no us deixeu perdre la plaça, ja que allà mateix podreu apreciar un parell de mostres de modernisme de gran valor que combina a la perfecció amb uns porxos molt anteriors. D’allà us podreu dirigir al Mausoleu de los Amantes de Teruel, que tot i ser un edifici modern permet fer-se una idea del Terol medieval.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_05.jpg 

De la Plaça del Torico recomano que agafeu la Calle de los Amantes que us portarà a la monumental torre mudèjar de San Martín seguida per el molt més compacte Portal de la Andaquilla, que forma part de l’antiga muralla medieval que s’encarregava de protegir la ciutat.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_06.jpg  

D’allà haureu de retrocedir per el mateix carrer que heu vingut fins trobar la Plaça de la Catedral, autentica meravella mudèjar construïda en varies fases. Es difícil dir que es més maco, si l’exterior o l’interior, per resoldre el dilema, l’haureu de visitar vosaltres mateixos.

Una vegada visitada la catedral, aneu a buscar la plaça que hi ha darrera, hi trobareu el museu provincial, que està situat a l’antiga Casa de la Comunitat. Feta en un estil renaixentista aragonès molt difícil de veure, al seu interior hi trobareu una magnífica exposició que us permetrà fer-vos una idea de la historia de la zona, des de la prehistòria a una farmàcia del segle XVIII, passant per la vida agrícola, no us la deixeu perdre de veritat.

Des d’allà i abans de tancar la visita, aprofiteu que l’Aqüeducte de los Arcos no cau massa lluny per veure’l, es tracta d’una de les primeres edificacions renaixentistes que es van fer a Terol i que a més de portar aigua també feia funcions de viaducte. Realment magnífic.

Com haureu notat, en vaig treure una gran sensació de la visita a Terol, que espero haver-vos transmès, us espero el mes que ve aquí mateix.

 

 

Oriol Miró Serra.

31 de Març de 2010

Coneixent Terol, Albarracín i Terol.

Escrito por orimiro78 06-05-2010 en General. Comentarios (1)

Coneixent Terol, Albarracín i Terol.

 

Estimats lectors, benvinguts de nou a aquest humil espai que comparteixo amb vosaltres. En aquesta ocasió us endinsaré a terres de la província de Terol, terres en temps molt anterior al nostre pertanyents a la corona Catalano – Aragonesa i que aquesta Setmana Santa he tingut el plaer de Conèixer.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_01.jpg 

La nostra visita començarà per Albarracín o Albarrasí, no oblidant la capital que visitarem després. Per arribar a Albarracín heu d’anar a buscar la carretera A – 1512 i seguir-la fins arribar al vostre destí. La ruta que passa molt ràpidament a causa de la gran bellesa de la vall que forma el riu Túria, com un preludi del que ens espera quan arribem a la vila que es el nostre destí. Quan hi arribeu el més recomanable es deixar el cotxe en un dels múltiples espais d’aparcament a la part baixa del poble i començar la visita des de baix. Un cop esteu fora del cotxe el primer que veureu es una vila emmurallada que escala la muntanya per carrers i carrerons costeruts fins arribar a la part alta del poble, coronada per una gran església amb denominació de catedral i el seu castell àrab. Que aquesta primera impressió no us espanti, passejar per l’interior de la vila es descobrir un poble ben cuidat i molt estimat per els seus habitants, enriquit amb museus de gran valor. Les cases i palaus estan pràcticament totes arrebossades d’un vermell terrós que li dona un aire molt especial a la vila, només trencat per la Casa dels Navarro de Arzuriaga, arrebossada d’un blau que destaca entre les seves veïnes.

Una vegada allà us recomano que continueu pujant i admirant tot allò que us atregui l’atenció, que no serà poca cosa. Tot i això no us oblidéssiu pas de la catedral, un edifici molt sòlid que regna sobre la vila i que no us decebrà de cap de les maneres.

Una vegada arribats a dalt, i com a recompensa més que merescuda aneu a buscar un dels múltiples restaurants i deixeu-vos seduir per la cuina de la zona, que satisfarà de ben segur tots els vostres sentits.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_02.jpg 

Un cop ben dinats, recomano que aneu a Teruel o Terol, la capital de la província, que ha sabut barrejar la tradició de l’arquitectura Mudèjar, la seva historia mil·lenària i la modernitat d’una capital moderna que lluita per sortir endavant. De Terol us puc recomanar la Plaça de Carlos Castel, popularment anomenada del Torico, que combina edificis porxats amb alguna mostra brillant de Modernisme. Tampoc oblidéssiu la catedral, l’unica d’estil Mudèjar que hi ha a la península i que ben segur que no us decebrà.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_03.jpg 

Haureu notat que em deixo molts elements, però no patiu pas, el mes que ve podreu descobrir Terol en un article per ell solet, us hi espero.

 

Oriol Miró Serra.

31 de Març de 2010

Balaguer, una sorpresa al costat del Segre.

Escrito por orimiro78 22-03-2010 en General. Comentarios (0)

Balaguer, una sorpresa al costat del Segre.

 

Estimats lectors, en aquesta ocasió us portaré a Balaguer, capital de la lleidatana comarca de La Noguera, que com sol passar en moltes ciutats del nostre país, hi descobrireu el pas de molts pobles que han aprofitat la seva posició estratègica establint assentaments de tota mena.

Quan un s’acosta a Balaguer rapidament en va deduint els que poden ser els llocs a visitar. L’Església de Santa Maria, la muralla i el Reial Santuari del Sant Crist destaquen sobre un casc antic just a la riba del Segre segur que us marcaran les prioritats.

Per començar la visita a la bonica vila de Balaguer, jo començaria per el casc antic, fortament marcat per la Plaça Mercadal i els seus carrers del voltant. Aquesta plaça porxada pot presumir de ser la més gran de Catalunya i acull un mercat setmanal de gran importància per la comarca cada dissabte. Si en voleu gaudir plenament, val la pena que espereu el dia de mercat.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Balaguer_02.jpg 

Des d’allà us recomano voltar per els carrers fins arribar a la part alta de Balaguer, on hi trobarem la resta de monuments més remarcables. Si no trobeu ningú que us indiqui, busqueu el Portal de Gel i allà podreu pujar a la muralla i arribar a l’església gòtica de Santa Maria per una plataforma que segueix la muralla que protegia la ciutat en altres èpoques.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Balaguer_01.jpg  

Una vegada esteu a l’Església de Santa Maria us recomano que gaudiu tant de la vista de l’església, de formes molt compactes i un peculiar campanar, com de les vistes que des d’allà podreu apreciar. Des d’allà haureu de baixar de nou si voleu arribar al Reial Santuari del Sant Crist, buscant el carrer del torrent i el carrer del Castell Formós. Tot seguint aquesta ruta arribareu a un dels edificis que més marquen el perfil de Balaguer, passant ben a la vora del que va ser la principal edificació defensiva de Balaguer. Es tracta del Castell Formós i encara s’hi poden apreciar restes força distingibles.

Una vegada fetes aquestes visites ja us haureu pogut fer una idea de la importància de Balaguer, no cal dir que hi ha altres restes que comprenen altres èpoques, d’aquestes us n’informaran perfectament a l’oficina de turisme, visita molt recomanable allà on es vagi, ja sigui per saber tant horaris com preus per visitar el seu patrimoni.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Balaguer_03.jpg 

Una vegada visitat Balaguer, podeu tornar directament, o agafar la carretera de Lleida, on trobareu Vilanova de la Barca, jo hi vaig passar per confirmar l’existència de les restes d’un tanc de la Guerra Civil que m’havien comentat. Tot i que només en queda la barcassa, es una visita prou curiosa que pot complementar un gran dia de descobriments. En qualsevol cas, que tingueu bona tornada i ens tornarem a veure.

 

Oriol Miró Serra.

6 de Febrer de 2010

Inventari de les restes arqueològiques i historiques de la Plana del Coll de Balaguer

Escrito por orimiro78 14-02-2010 en General. Comentarios (0)

Presentació del llibre inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del Coll de Balager

El passat 31 d’Octubre es va dur a terme la presentació del llibre “ Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del coll de Balaguer “, d’Alfons Tejero Farnós, historiador local de l’Hospitalet de l’Infant.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Coll_Balaguer.jpg 

Aquesta presentació es va fer a la sala de ball del Casal de la Vila de La Fatarella i va comptar amb la presencia de l’autor Alfons Tejero Farnós i del seu col·laborador Oriol Miró Serra.
Després d’una breu introducció on es va fer referència a l’historia de La Fatarella citant perxes i les fortificacions de la Batalla de l’Ebre, l’autor del llibre va explicar la importància estratègica del Coll de Balaguer, un petit coll entre l’Ametlla de Mar i Hospitalet de l’Infant, on s’ubiquen restes de molt variades èpoques que van des de restes prehistòriques a un conjunt de fortificacions de la Guerra Civil Espanyola, construïdes per presoners polítics i del Front de Terol.

 

Trobareu aquest article en el següent enllaç, he colaborat en el llibre que es va presentar i he cregut que us pot agradar veure la noticia, espero que em disculpeu si es el cas contrari.

http://loriuassociacio.blogspot.com/