Excursions Oriol

Brigades Internacionals a la Serra de Pàndols, un record del 38.

Brigades Internacionals a la Serra de Pàndols, un record del 38.

 

Estimats lectors, per aquesta vegada us he preparat una cosa que potser als que em seguiu la pista des de fa un temps no us vingui de nou. Es tracta d’una sortida que l’associació LO RIU, una de les dos associacions a les que pertanyo, va organitzar a un monument que es va fer els tristos dies de la Batalla de l’Ebre, en un llunyà any 1938. Un dels pocs que es van fer en aquells dies i que han arribat a nosaltres.

El monument en qüestió es situat al bell mig de la Serra de Pàndols, un important accident geogràfic de la comarca de La Terra Alta, i va ser fet en plena batalla pels enginyers de la XV Brigada Internacional. Formada per combatents de múltiples nacionalitats que van venir a lluitar voluntàriament per la República, per defensar les seves creences.

http://orimiro78.blogspot.es/img/PANDOLS_01.JPG 

Per arribar-hi s’ha de deixar el cotxe a un revolt de l’antiga carretera i començar-se a enfilar per l’espectacular barranc que forma “ La Vall Closa “ i que exigeix un mínim de forma física, tampoc massa, per això no heu de patir. Tot pujant entre bancals i zones boscoses en que podreu gaudir d’una espectacular natura, acompanyats de nombroses restes del conflicte com són una cova que va servir d’hospital o nombrosos refugis on es resguardava la tropa en casos de perill. Motius que fan molt agradable la pujada a qualsevol afeccionat a l’historia, ja que permet fer una idea del que es va viure allà un calorós agost de l’any 1938, potser endevinant algunes de les causes que va animar a aquells homes vinguts d’arreu a immortalitzar molts dels seus companys en un humil monument.

http://orimiro78.blogspot.es/img/PANDOLS_03.JPG 

El monument es un humil monòlit en forma de piràmide esglaonada situat entre uns pins que quasi l’amaguen. Totes les seves parets van ser gravades amb noms de companys morts en diferents moments de la guerra, junt al seu país de procedència. Hi trobareu brigadistes de Canadà, Anglaterra, Palestina, Estats Units, Cuba junt a molts d’altres espanyols de llocs tan variats com Lleida, València o Toledo per citar alguns dels llocs d’origen d’aquells combatents. Una visita que ben segur que no us decebrà.

http://orimiro78.blogspot.es/img/PANDOLS_02.JPG 

M’agradaria remarcar que en el nostre grup s’hi trobaven membres d’un  grup que l’any 2000 van fer la primera restauració d’aquest monòlit, mitjançant les seves explicacions vam poder saber que ells el van trobar en un estat tan llastimós que els va fer decidir que el restaurarien. Obra molt remarcable en un moment que el concepte memòria històrica no estava en boca de tanta gent. A ells els hem d’agrair poder contemplar avui dia aquesta petita joia.

Una vegada arribats a aquest punt, només us queda tornar per el mateix camí, gaudir del que resta del dia, i ja ens veiem el mes que ve.

 

 

 

Oriol Miró Serra.

7 de Juny de 2010

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: