Excursions Oriol

Coneixent Terol, ens endinsem a Terol.

Coneixent Terol, ens endinsem a Terol.

 

Estimats lectors, tal com us vaig prometre a l’anterior article, avui entrarem com deu mana a Terol. En l’anterior article us havia citat la Plaça del Torico i la Catedral, però es que Terol es molt més ric en monuments que això.

Intentaré que la lectura us faci una imatge el més ordenada possible de l’ordre en que podreu trobar les coses i que no hagueu de fer masses voltes, espero aconseguir-ho.

Una visita a Terol podria començar per el Retaule de los amantes de Teruel, llegenda força famosa que aquí no puc reproduir, i que està situat en un replà d’una monumental escalinata que salva un desnivell de molt considerable alçada i en un estil que vol reproduir l’omnipresent estil mudèjar.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_04.jpg 

D’allà i seguint la Calle Nueva arribareu a la popularment anomenada Plaça del Torico, presidida per l’estàtua del Torico i de tamany bastant menor a la seva fama. Tot i això no us deixeu perdre la plaça, ja que allà mateix podreu apreciar un parell de mostres de modernisme de gran valor que combina a la perfecció amb uns porxos molt anteriors. D’allà us podreu dirigir al Mausoleu de los Amantes de Teruel, que tot i ser un edifici modern permet fer-se una idea del Terol medieval.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_05.jpg 

De la Plaça del Torico recomano que agafeu la Calle de los Amantes que us portarà a la monumental torre mudèjar de San Martín seguida per el molt més compacte Portal de la Andaquilla, que forma part de l’antiga muralla medieval que s’encarregava de protegir la ciutat.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Terol_06.jpg  

D’allà haureu de retrocedir per el mateix carrer que heu vingut fins trobar la Plaça de la Catedral, autentica meravella mudèjar construïda en varies fases. Es difícil dir que es més maco, si l’exterior o l’interior, per resoldre el dilema, l’haureu de visitar vosaltres mateixos.

Una vegada visitada la catedral, aneu a buscar la plaça que hi ha darrera, hi trobareu el museu provincial, que està situat a l’antiga Casa de la Comunitat. Feta en un estil renaixentista aragonès molt difícil de veure, al seu interior hi trobareu una magnífica exposició que us permetrà fer-vos una idea de la historia de la zona, des de la prehistòria a una farmàcia del segle XVIII, passant per la vida agrícola, no us la deixeu perdre de veritat.

Des d’allà i abans de tancar la visita, aprofiteu que l’Aqüeducte de los Arcos no cau massa lluny per veure’l, es tracta d’una de les primeres edificacions renaixentistes que es van fer a Terol i que a més de portar aigua també feia funcions de viaducte. Realment magnífic.

Com haureu notat, en vaig treure una gran sensació de la visita a Terol, que espero haver-vos transmès, us espero el mes que ve aquí mateix.

 

 

Oriol Miró Serra.

31 de Març de 2010

Comentarios

Partiendo que has hecho un resumen muy resumido y que no has hablado ni de las fiestas del Ángel (popularmente conocidas como Vaquillas), ni de las fiestas de Medievales (celebradas durante el mes de Febrero en conmemoración a la muerte de los amantes de Teruel), y que has hecho un paseo no escueto sino mínimo, no está mal para alguien que va sin guía, jeje. Pero eso si, decir que "presidida per l’estàtua del Torico i de tamany bastant menor a la seva fama" te informo que nadie le llama la Plaza del Toro, lo cual si que estaría apropiado a tu comentario sino Torico, con el diminutivo típico de la zona ico, y es más dicha estatua es de bronce macizo fundido y tiene un peso de 54,5 kilos. Cuídate.

Añadir un Comentario: