Excursions Oriol

Balaguer, una sorpresa al costat del Segre.

Balaguer, una sorpresa al costat del Segre.

 

Estimats lectors, en aquesta ocasió us portaré a Balaguer, capital de la lleidatana comarca de La Noguera, que com sol passar en moltes ciutats del nostre país, hi descobrireu el pas de molts pobles que han aprofitat la seva posició estratègica establint assentaments de tota mena.

Quan un s’acosta a Balaguer rapidament en va deduint els que poden ser els llocs a visitar. L’Església de Santa Maria, la muralla i el Reial Santuari del Sant Crist destaquen sobre un casc antic just a la riba del Segre segur que us marcaran les prioritats.

Per començar la visita a la bonica vila de Balaguer, jo començaria per el casc antic, fortament marcat per la Plaça Mercadal i els seus carrers del voltant. Aquesta plaça porxada pot presumir de ser la més gran de Catalunya i acull un mercat setmanal de gran importància per la comarca cada dissabte. Si en voleu gaudir plenament, val la pena que espereu el dia de mercat.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Balaguer_02.jpg 

Des d’allà us recomano voltar per els carrers fins arribar a la part alta de Balaguer, on hi trobarem la resta de monuments més remarcables. Si no trobeu ningú que us indiqui, busqueu el Portal de Gel i allà podreu pujar a la muralla i arribar a l’església gòtica de Santa Maria per una plataforma que segueix la muralla que protegia la ciutat en altres èpoques.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Balaguer_01.jpg  

Una vegada esteu a l’Església de Santa Maria us recomano que gaudiu tant de la vista de l’església, de formes molt compactes i un peculiar campanar, com de les vistes que des d’allà podreu apreciar. Des d’allà haureu de baixar de nou si voleu arribar al Reial Santuari del Sant Crist, buscant el carrer del torrent i el carrer del Castell Formós. Tot seguint aquesta ruta arribareu a un dels edificis que més marquen el perfil de Balaguer, passant ben a la vora del que va ser la principal edificació defensiva de Balaguer. Es tracta del Castell Formós i encara s’hi poden apreciar restes força distingibles.

Una vegada fetes aquestes visites ja us haureu pogut fer una idea de la importància de Balaguer, no cal dir que hi ha altres restes que comprenen altres èpoques, d’aquestes us n’informaran perfectament a l’oficina de turisme, visita molt recomanable allà on es vagi, ja sigui per saber tant horaris com preus per visitar el seu patrimoni.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Balaguer_03.jpg 

Una vegada visitat Balaguer, podeu tornar directament, o agafar la carretera de Lleida, on trobareu Vilanova de la Barca, jo hi vaig passar per confirmar l’existència de les restes d’un tanc de la Guerra Civil que m’havien comentat. Tot i que només en queda la barcassa, es una visita prou curiosa que pot complementar un gran dia de descobriments. En qualsevol cas, que tingueu bona tornada i ens tornarem a veure.

 

Oriol Miró Serra.

6 de Febrer de 2010

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: