Excursions Oriol

Segona estada a Granada, llocs nous a visitar.

Segona estada a Granada, llocs nous a visitar.

 

Després d’una segona visita a granada, com es natural ja em vaig interessant per conèixer nous llocs, aquesta vegada m’he fixat en dos punts separats l’un de l’altre que difícilment es poden fer en un dia, però que valen molt la pena. El primer lloc tracta d’unes trinxeres de ciment de la Guerra Civil, al parc natural de la Serra de Huetor, proper a Viznar. El segon lloc es un parc de tombes megalítiques que hi ha a la vall del riu Gor, més concretament a la vila de Gorafe, com ja he dit, les dos visites son plenament recomanables.

Per arribar a les trinxeres del Maullo s’ha d’agafar l’autovia que porta a Granada i sortir a la sortida de Viznar, on una vegada allà es tracta de buscar el centre d’informació Puerto Lobo, deixar el cotxe i seguir a peu. El camí es molt agradable i sense excessives dificultats, en algun moment hi ha una pendent una mica més forta que el normal però res insuperable, transcorre a través de boscos de muntanya, que tenint en compte que et mous entre els 1250 i 1350 metres d’alçada es ben normal. Està correctament senyalitzat i fins i tot hi ha petits bancs de pedra cada certa distancia per fer-hi un moment de repòs si el necessiteu. Potser el punt més difícil es la pujada final, però com he dit res insuperable.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Granada_Vista_Maullo.jpg

http://orimiro78.blogspot.es/img/Granada_passadis_Maullo.jpg  

Una vegada esteu al destí veureu que la caminada ha valgut la pena, una trinxera feta de ciment en perfecte estat de conservació en un paratge impressionant, de la trinxera et pots dirigir a les zones dels tiradors, construïdes amb merlets. Tot acompanyat per un petit niu de metralladora i el que sembla el lloc de comandament de la posició, on fins i tot s’hi van fer un petit banc i un petit armariet. Per si tot això fos poc, a molts llocs de la trinxera hi trobareu gravats fets en el que va ser ciment fresc que li donen un toc històric molt important. Jo en destacaria les múltiples referències a la companyia que va fer les fortificacions, la 20 companyia de Zapadores, que hi surt en moltes ocasions. També en trobareu altres de més personals i fins i tot una en que podreu trobar la data en que van ser fetes. Com ja he dit i no m’en canso de dir-ho, no us en penedireu si us agrada aquesta part de la historia.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Granada_escut_Maullo.jpg 

L’altre destí com ja he dit, es un parc de tombes megalítiques a Gorafe, en un entorn natural de gran bellesa, dit així pot semblar poca cosa, però es tracta d’un conjunt de pràcticament 150 dòlmens en diferents estats de conservació en una extensió relativament petita, a una de les bandes de la vall del riu Gor, just damunt de l’altiplà, evidentment, no vaig poder visitar-los tots, ja que estan distribuïts en petits grups en una extensió de pocs quilometres, no m’atreviria a afirmar que no hi ha una concentració tan gran a alguna altre contrada, però jo no en coneixia cap tan gran, no us la perdeu.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Granada_dolmen_gorafe.jpg 

Arribar-hi es cosa fàcil, es tracta d’agafar la sortida de Gorafe de l’autovia de Granada, seguir la carretera i agafar un petit desviament abans que la carretera comenci a baixar a les profunditats d’aquesta espectacular vall. Tant si hi aneu per les tombes com si hi aneu per el paisatge, sortireu plenament satisfets d’aquesta visita.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Granada_vall_gorafe.jpg 

Una vegada vistos aquests dos destins i si teniu ganes de veure més coses, no tindreu pas problemes per escollir, la província de granada es suficientment rica en historia com per visitar mostres de molt variat origen i qualitat que van més enllà de la ciutat de Granada.

Ara, com sempre, si més no per els que em seguiu l’escassa trajectòria  que tinc, toca acomiadar-me temporalment fins el següent article i esperar que aquestes quatre ratlles que heu pogut llegir, us animin a passar-hi si es presenta la oportunitat.

 

Oriol Miró Serra.

14 d’Abril de 2009.

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: