Excursions Oriol

La desena Fira de l’Oli a la Fatarella, una visita a la Terra Alta.

La desena Fira de l’Oli a la Fatarella, una visita a la Terra Alta.

 

Avui parlo de La Fatarella, un Poblet de la comarca de la Terra Alta al que vaig anar a passar el dia el dia 7 de desembre, en motiu de la celebració del la fira de l’Oli. Formo part d’una associació local anomenada Lo Riu i aquell dia s’aprofitava per treure a la llum la nostra tasca de recuperació del patrimoni històric allà trobat.

Vaig arribar sobre les deu del matí al poble on ja estaven totes les paradetes muntades i apunt d’obrir.

D’allà ens vam dirigir al casal del poble a saludar el meu amic i president de l’associació, on s’havia muntat una exposició sobre una línia fortificada que hi va haver durant la Batalla de l’Ebre, composta per fotos i plafons explicatius sobre la seva situació a la Serra de la Fatarella. Tot plegat molt interessant.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_Expo.jpg 

Una vegada saludat, em vaig dedicar a visitar les paradetes i tendals que oferien tota mena de productes relacionats amb el camp, n’hi havia de útils i decoratius. L’oferta anava de maquines per treballar el camp a magnifiques espelmes de cera natural passant per unes precioses talles de fusta d’olivera, sense oblidar l’oli i el vi de la terra.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_Alex.jpg 

En un moment donat ens vam adonar d’una cua de gent força llarga, ens havíem oblidat de la “ Clotxa “, un menjar tradicional del camp, fet amb un pa de pagès buidat per dins i omplert amb arengada, botifarra, ceba i pebrot i ben sucada d’oli, previ pas de tots els seus ingredients per la brasa, la seva definició seria una deliciosa marranada. Li havien posat un preu de tres euros i de record t’emportaves una ampolleta d’oli de La Fatarella, apart del record a les papil·les gustatives que va durar ben bé fins l’hora de dinar. Direu que te calories a manta, i encertareu, en previsió d’això hi havia previstos jocs tradicionals i la visita a la zona on estan les fortificacions que he esmentat unes línies més amunt.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_visita.jpg 

No cal dir que hi vaig anar, en qualitat de soci i descobridor d’algun dels elements restaurats, junt amb molts altres companys. La visita no només us omplirà la set de coneixements, el paisatge sobre la vall de l’Ebre entrarà ràpidament i veureu més enllà del riu i els camps d’oliveres, que produeixen l’oli que haureu tingut l’ocasió de tastar no fa tant.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Fatarella_Desenfocat.jpg 

Del dinar no us diré res, ja haureu notat que no recomano mai llocs, ja que el menjar es un tema molt personal, però la Fatarella i pobles veïns us ofereixen una oferta molt variada i plenament satisfactòria.

Després de dinar i per aprofitar la poca llum que queda, fruit de l’estació que estem. Ens vam acollir a la ruta turística que l’ajuntament ha creat des de fa un temps per l’interior del municipi. Les seves arcades, aquí anomenats perxes, carrers i església us donaran una sensació molt agradable del poble que acull a qui el vulgui conèixer amb gran generositat.

Com a elements per allargar la tornada, encara que ara l’època de l’any no es la que més acompanya, que el sol marxa molt ràpid, us posaria Flix, amb el castell de les Guerres Carlines, que han marcat molt aquestes contrades, un dels passos de Barca sobre el Riu Ebre i el barri  dels alemanys, creat per acollir els treballadors que van treballar a la química que hi ha al costat del riu. Si trobeu el casino, penseu que es una copia en petit d’un que hi ha a Alemanya.

En fi, com cada article, només em queda desitjar-vos que us agradi la ruta, i animar-vos a fer-la quan pugueu.

 

Oriol Miró Serra.

10 de Desembre de 2008.

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: