Excursions Oriol

Quijorna, un viatge en el temps.

Quijorna, un viatge en el temps.

 

Avui us parlo d’una cosa diferent a la que us puc tenir acostumats, però no per ser diferent la considero menys interessant, doneu-li una oportunitat i feu-li un cop d’ull.

Parlaré d’unes jornades de commemoració històrica de la Batalla de la Batalla de Brunete, que es van dur a terme el 5 i 6 de Juliol a la Vila de Quijorna, al costat de Madrid. M’havien convidat uns companys de recreació i era un caramel molt temptador.

Les Jornades estaven compostes per xerrades, exposicions, l’estrena d’un curt gravat l’any passat i una representació de la Batalla de Brunete, que es això el que vull explicar-vos una mica per sobre, que es potser el més espectacular de les jornades.

La representació de la Batalla era dissabte per la tarda, tot i que l’activitat ja va començar el dissabte al matí, que s’havia de preparar la trinxera on per la tarda “ ens enfrontaríem “. Us pot semblar poca cosa...però omplir sacs de terra, preparar sostres, preparar els forats per la pirotècnia, no es poca cosa. Mentre fortificàvem, hi va haver una petita sorpresa per als participants i curiosos.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Quijorna_3.jpg 

De l’Aeròdrom de Cuatro Vientos havia sortit un caça Polikarpov  I – 16 amb els colors republicans, també anomenat Mosca o Rata segons el bàndol, que en aquells temps sobrevolava espanya batent-se en duels aeris contra avions alemanys i italians. Per sort, ara només fa exhibicions, i en va fer una damunt nostre, passant tan prop de terra que es podia veure el pilot, un tros d’història que no esperava mai veure.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Quijorna_1.jpg 

Quan ja s’acostava l’hora de la batalla, els més de 30 recreadors, vinguts de Madrid, Catalunya i València, ja portàvem hores assajant els nostres papers, degudament uniformats ja, de cara a fer creïble la nostra representació per al públic que ens vindria a veure, que bé mereixia un bon espectacle.

La batalla va ser a les 9, una bona hora...ni massa fred ni massa calor. Atacs i contraatacs, amanits amb petards recoberts de ciment per fer les explosions més vistoses, van acompanyar aquest enfrontament entre varies unitats dels dos bàndols. Exercit Popular, Carlistes, Falangistes, Brigadistes, Regulars, per només citar-ne algunes, que es van enfrontar en aquella tristisima guerra, que no hem d’oblidar pas.

El que si que va ser diferent va ser el final, ningú mort...i moltes abraçades entre companys i amics que havíem compartit una gran tarda de recreació, que havia entusiasmat al públic, a jutjar per la gran quantitat d’aplaudiments, ja us ho dic ara, no ha estat la primera i espero que no sigui la ultima. Ja que per mi es una altre manera d’explicar historia, més atractiva potser que aquestes quatre línies que podeu llegir una vegada al mes.

http://orimiro78.blogspot.es/img/Quijorna_2.jpg 

Evidentment, tot no va ser recrear, arribar a Madrid per carretera es una experiència llarga però molt maca. La varietat de paisatges que Espanya ens regala es impressionant i tots tenen un element que els fa especials.

Les cúpules de la Basílica del Pilar de Saragossa, no desmereixen davant l’escenari de la Expo del 2008 que ara està en ple apogeu, es més, es com si li indiquessin qui estava primer. El paisatge de la Messeta, impressionant, grans planures conreades de cereals, trencades per algun bosc de tant en tant, tot això amanit per petits pobles amb el seu castell, ja sigui gran o petit, que remunten a molts segles enrera.

A Madrid no hi vaig entrar, ja em disculpareu, anava amb l’idea d’ajudar als meus companys i una ciutat de tal calibre ja mereixeria un dia o més només per ella sola.

En fi, espero que aquest petit canvi no us hagi estat massa dur d’empassar, i si no us ha acabat d’agradar, ho sento, jo ho he fet amb la millor intenció.

 

Oriol Miró Serra.

15 de Juliol de 2008.

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: